Viete z čoho sa vyrába gin a z čoho sa vyrába borovička? Tieto dva alkoholické nápoje bývajú niekedy, s miernym nadsadením, porovnávané. Borovička je niekedy v odľahčených debatách dokonca označovaná za slovenský gin. Aj keď do istej miery tam podobnosť existuje, keďže oba alkoholy majú ako kľúčovú ingredienciu borievky, nejde o príliš presné prirovnanie. Tých rozdielov, okrem spôsobu výroby, je, samozrejme, viac. Dnes teda zaostrené na túto tému.
- Spôsob výroby
Začnime tým, ako a z čoho sa vyrába prvý alkohol – gin. Ide o obilný destilát, ktorého hlavnou ingredienciou je však, rovnako ako pri borovičke, borievka. Tá je do neho pridávaná až po destilácii v rámci komplexu korenín a byliniek, nazývaných botanicals. Práve táto zložka robí z obilného destilátu kvalitný gin s jeho charakteristickou vôňou a chuťou.
Z čoho sa vyrába borovička? No predsa z borievok. Narozdiel od ginu sú však na úvod fermentované a zmiešané s liehom tvoria základ destilátu. Týmto procesom vzniká borovička, do ktorej nie sú následne pridané žiadne ďalšie koreniny a bylinky.
- Chuť
Chuť ginu sa môže líšiť od značky k značke, ale existuje zopár spoločných menovateľov. Mierne horká, ale zato lahodná chuť je sprevádzaná sviežimi tónmi citrusov a byliniek. Práve borievka je zodpovedná za chuťovú podobnosť ginu a borovičky. Rovnako im dodáva akýsi “ihličnatý dojazd”, ktorý je však pri kvalitnom gine subtílnejší.
Na druhej strane borovička je borievka sama. Charakteristická chuť ihličia a lesa, prírodné dedičstvo koncentrované v poháriku. Borovička je spravidla chuťovo dominantnejšia ako gin. Borievku na jazyku neskresľujú korenia a bylinky, čo však môže pre niekoho predstavovať príliš ostrý zážitok.
- Cena
Cenové portfólio ginov je mimoriadne široké. Nájdete fľaše do 20 eur, avšak vyšší štandard sa pohybuje už v desiatkach eur. Najdrahšie a najkvalitnejšie giny pritom stoja aj nad 100 eur za fľašu, najdrahší dokonca viac než 7 400 dolárov.
Borovička? Najlacnejšiu ešte aj dnes zoženiete do 10 eur. Tie kvalitnejšie sú však vo vyšších cenových reláciách, prémiové značky aj za desiatky eur. Kvantitatívne je ich však, prirodzene, menej, než ginov.
- Kombinácie v drinkoch
Gin je známy svojou vhodnosťou pre miešané nápoje. Gin fizz, gin & tonic, negroni, martini, gimlet, french 75. Všetko svetoznáme drinky, ktoré dostanete v každom lepšom podniku. Chuťový profil kvalitného ginu z neho robí mimoriadne kompatibilný nápoj.
Borovičku zvyčajne pijeme, minimálne na Slovensku, čistú a “na ex”. Jej využitie v miešaných nápojoch je stále ešte len v plienkach, predovšetkým kvôli výraznej borievkovej chuti, ktorá veľa iných prísad dokáže prebiť.
- Tradícia
Aj keď má gin silnú tradíciu predovšetkým v anglofónnych krajinách, pochádza z Holandska. V Anglicku ide dnes o nápoj gentlemanov aj širokej populácie, aj keď v prvej polovici 18. storočia v krajine spôsobil jeho lacný a široko dostupný variant ošiaľ, ktorý mal na svedomí ekonomické škody aj obete na životoch. Dodnes si nápoj drží svoju popularitu a je stálicou od barov po džentlmenské kluby.
Borovička je slovenský “vynález” a má aj svoju ochrannú známku. V praxi to znamená, že skutočnú borovičku možno vyrábať iba na Slovensku. Našinci ju pijú už stáročia, prvé recepty pripomínajúce dnešné sa objavujú už v 18. storočí. Žiaľ, povesť borovičky trpí predovšetkým v dôsledku hojnej konzumácie jej lacnejších variantov v krčmách. Aj napriek tomu si však, predovšetkým drahšie varianty, získavajú obľubu aj u distingvovanejších konzumentov.
A čo vy, po ktorom nápoji z borievky siahate častejšie?