Poznáte odpoveď na otázku z nadpisu? Ak áno, s najväčšou pravdepodobnosťou patríte medzi menšinu v obyvateľstve, prípadne pracujete v príbuznej oblasti. Možno by ste sa čudovali, koľko ľudí používa tieto dva pojmy zameniteľne. Rozdiely medzi nimi však sú, ako kvalitatívne, tak v procese prípravy. Poďme si o nich povedať viac.
Čo je to destilát?
Začnime trochu terminologicky. Destilát, alebo ovocný destilát, sa zvykne ľudovo označovať aj ako pálenka a na Slovensku má pomerne bohatú tradíciu aj jeho domáca výroba. Ako sme už naznačili, vstupnou surovinou pri destilátoch je výhradne ovocie. Vodka, gin, whiskey a podobne teda destilátmi nie sú.
Nejde však iba o používanie ovocia samotné. Všetko začína už pri zbere. Pri destilátoch sa totiž uprednostňujú kvalitnejšie suroviny, zvyčajne pestované priamo na tento účel. Takéto ovocie musí byť čerstvé a dostatočne zrelé, v žiadnom prípade nemôže byť už nahnilé.
Špecifický je tiež proces výroby destilátov. Ako už názov napovedá, ide o destiláciu. Pred ňou prebieha ešte proces fermentácie, teda kvasenie ovocia. Počas neho sa cukor v ňom prirodzenou biochemickou reakciou mení na alkohol. Ten je následne vyextrahovaný a umiestnený do destilačného kotla, prípadne do podobného destilačného prístroja na alkohol.
V ňom sa z tekutiny odstraňujú nežiadúce zložky. Ide o rôzne pachové a chuťové stopy, napríklad kyselinu octovú či etylacetát, ale ale aj o jedovatý metanol. Na proces destilácie by mal dohliadať skúsený liehovarník.
Výsledkom je kvalitný ovocný destilát, ktorý v predajniach nájdete s príponou -ica, teda napríklad slivovica, hruškovica, jablkovica a podobne.
Čo je to liehovina?
Najväčší rozdiel medzi destilátom a liehovinou je, dá sa povedať, v kvalitatívnych štandardoch. Čo to znamená, vysvetlíme nižšie.
Liehovina nemusí byť vyrobená iba z ovocia. Základnou surovinou môže byť tiež obilie, kukurica, zemiaky, cukrová repa a podobne. Poznáme dokonca aj liehoviny z ryže (napr. saké) a podobne.
Ak však hovoríme o liehovinách z ovocia, proces ich výroby je podobný, ako pri destilácii. Aj tu prebieha fermentácia aj destilácia. Zásadným rozdielom je však kvalita vstupných surovín, nakoľko selekcia tu nebýva až taká prísna. Na výrobu liehovín sa zvykne používať aj staršie ovocie, avšak samozrejme nie je to univerzálne platným pravidlom.
Dôležitým rozdielom však je, že v procese destilácie sa do liehovín pridávajú rôzne ochucujúce a aromatické zložky. Práve vďaka týmto prísadám, zvyčajne syntetickým, sú liehoviny cenovo prístupnejšie.
V pomyselnom súboji destilát vs. liehovina teda môžeme povedať, že rozdiel je predovšetkým kvalitatívny. Do výroby destilátov vstupujú spravidla kvalitnejšie suroviny a samotný proces je čistejší, bez syntetických prísad. To sa však odrazí aj na ich cene. Liehoviny sú zvyčajne prístupnejšie, avšak podliehajú menej prísnym kvalitatívnym štandardom.